Лекарят от Спешна помощ към Александровска болница Марио Шкодров, който бе

...
Лекарят от Спешна помощ към Александровска болница Марио Шкодров, който бе
Коментари Харесай

Още трагични подробности за младия лекар от Александровска болница Марио, който загуби живота си в Стара планина

Лекарят от Спешна помощ към Александровска болница Марио Шкодров, който бе открит мъртъв в Стара планина след двудневно търсене, тръгнал от жиха " Добрила " в посока хижа " Амбарица " в понеделник, само че поради мъгла, доста мощен вятър и снеговалеж се изгубил, оповестява " Телеграф ", базирайки се на участници в издирването.

Младият мъж бил разпален алпинист и обичал да прави преходи самичък. Маршрутът, който избрал, бил тежък, само че той имал нужната екипировка.

В зимни условия дистанцията се взимало за 5-6 часа, като се минава през върха на планината. Силният вятър в композиция с мъглата се оказали съдбовни.

В понеделник вечерта момчето подало сигнал към Планинската избавителна работа, че не може да откри пътя. Дежурният към ПСС му дал директиви какво да прави. Посъветвал го да влезе в гората и да търси място на завет, където да пренощува. След това обсегът липсващ.

В същото време незабавно отрядите от планински спасители в Ловеч и Троян били усведомени да са в подготвеност за започване на акция. Операцията не можело да се стартира по мрачно, по тази причина към 15 спасители почнали търсенето от вторник в 7 ч. сутринта.

Хижарката от " Амбарица " също чакала Марио в понеделник вечерта, тъй като знаела, че момчето е тръгнало към нея. Като не се появил и се свечерило, дамата почнала да бие камбаната - процедура, която се прави в такива случаи за изгубилият се екскурзиант да се ориентира. 

Лекарят обаче не можел да я чуе. Той бил единствено на към 20-30 минути преход от спасението си в хижата, когато неприятното време го объркало и поел в противоположна посока. През вчерашния ден спасителите разкрили към обяд първо раницата на момчето. В 15,10 часа било открито и тялото на Марио в местността Чемерика. 

По първични данни екскурзиантът е умрял от измръзване. Трупът бил във вътрешността в гората. 

" Нелепо стичане на събитията. Времето е било доста тежко. По върха снегът е бил сред 30 и 60 сантиметра ", обясниха участници в издирването. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР